Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016 Divani Caravel Hotel

Σημαντικές ανακοινώσεις Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής


Με τη συμμετοχή επτά κυβερνητικών ομιλητών, περιλαμβανομένων των Υπουργών Ν. Παππά και Χ. Βερναρδάκη, και με την παρουσία περισσότερων από 280 συνέδρων, το διεθνές στρατηγικό συνέδριο της Αθήνας για τις τεχνολογίες ICT και τη διαμόρφωση πολιτικής, παρουσίασε την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, τον σχεδιασμό χρηματοδοτήσεων και τα επιμέρους σχέδια δράσης ανά Υπουργείο.

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Digital Government 2016-2021. Reforms, Innovation, Growth

H ψηφιακή επανεκκίνηση, το «άλμα στην οικονομία της γνώσης» και τη ψηφιακή οικονομία, τοποθετούνται στην κορυφή των στρατηγικών στοχεύσεων της νέας κυβέρνησης και σηματοδοτούνται από τη σύσταση Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Ταυτόχρονα, στο διεθνές πεδίο, το σχέδιο της «Επιτροπής Γιούνκερ» θέτει ως υψηλό στόχο την πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων σε ψηφιακές υπηρεσίες και αγαθά, ενώ οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις δημιουργούν νέο πλαίσιο ευκαιριών.

Το διεθνές στρατηγικό συνέδριο για τις τεχνολογίες πληροφορικής και την εφαρμογή τους στη δημόσια διοίκηση, το 4ο Digital Government Conference δίνει βήμα στους διαμορφωτές πολιτικής (policy makers), τους εμπειρογνώμονες διεθνών οργανισμών, καθώς και μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης που αναλαμβάνουν τον εκμοντερνισμό του δημοσίου τομέα, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ψηφιακή ατζέντα.

Ελεύθερη η παρακολούθηση για στελέχη του Δημοσίου Τομέα. Απαιτείται προεγγραφή. Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Το νέο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

Προτεραιότητες, χρηματοδοτήσεις, στρατηγικές
Η χρονική στιγμή της συνάντησης συμπίπτει με τη δημιουργία νέας κυβερνητικής δομής, της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής αλλά και ακόμα πιο πρόσφατα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, που θα αναλάβουν από κοινού την επίσπευση του ψηφιακού εκσυγχρονισμού.

Ταυτόχρονα, το διεθνές πλαίσιο ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων και πολιτικών, το «Digital Single Market», το σχέδιο της «Επιτροπής Γιούνκερ» για την πρόσβαση των πολιτών και επιχειρήσεων σε ψηφιακές υπηρεσίες και αγαθά που στοχεύει στην άρση των φραγμών και των στρεβλώσεων και στη δημιουργία 3,8 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, αλλά και οι χρηματοδοτήσεις του «νέου ΕΣΠΑ», ορίζουν τόσο τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες όσο και την ανάγκη προσαρμογής και υλοποίησης του εθνικού σχεδιασμού.

Οι πρωτοβουλίες, μεταξύ άλλων, για την προστασία δεδομένων (common EU data protection rules), του ρυθμιστικού πλαισίου τηλεπικοινωνιών (telecoms rules), των online αγορών, τη δημιουργία start-ups, την ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτητων (digital skills & e-learning), την έμφαση στην ψηφιακή στρατηγική (IT strategy),συνιστούν το φιλόδοξο πλάνο παρεμβάσεων του σχεδίου της ΕΕ.

Επιβεβαιωμένοι Ομιλητές

Για τη διεθνή και ευρωπαϊκή στρατηγική, μιλούν:

 • Barbara Ubaldi, E-Government Project Leader & Senior Policy Analyst, ΟΟΣΑ
 • Wendy Carrara, Project Manager, European Data Portal
 • Juan Arregui Mc Gullion, Policy Officer, DG Connect, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  (via Skype)

Για την «Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021» και τη Δημόσια Διοίκηση παρουσιάζουν οι:

 • Νίκος Παππάς, Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
 • Χριστόφορος Βερναρδάκης, Υπουργός Επικρατείας
 • Ιωάννης Ταφύλλης, ΓΓ Ψηφιακής Πολιτικής
 • Ιωάννης Μπασκόζος, ΓΓ Δημόσιας Υγείας
 • Γιάννης Παντής, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
 • Ιδομενέας Μανωλιτσάκης, Πρόεδρος ΔΣ & Δνων Σύμβουλος, Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ
 • Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Βουλευτής, Τομέαρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
 • Βασίλης Τσομπανίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης, Γρ. Υπουργού Εργασίας

Στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

 • Κώστας Μπακογιάννης, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
 • Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων
 • Παντελής Αργυριάδης, Εκτελεστικός Γραμματέας, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

«Εμπειρογνώμονες, Εκπρόσωποι Θεσμικών Οργάνων και Στελέχη από την Ελληνική Αγορά»

 • Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΠΕ
 • Γιώργος Ναθαναήλ, Διευθυντής Τομέα Βιομηχανίας, Υποδομών και Νέας Οικονομίας ΣΕΒ
 • Πρόδρομος Τσιαβός, Πρόεδρος ΔΣ, Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ)
 • Γιώτα Παπαρίδου, Α’ Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΠΕ
 • Πάνος Ζαμάνης, Αντιπρόεδρος, Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων
 • Μιχάλης Βαφόπουλος, Μέλος ΔΣ, ΕΕΛ/ΛΑΚ (Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών)
 • Αθανασία Ρουτζούνη, Σύμβουλος Πολιτικών Ψηφιακής και Ανοικτής Διακυβέρνησης
 • Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης, Γενικός Διευθυντής, Σύνδεσμος Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ)
 • Χαράλαμπος Σάμιος, Γενικός Διευθυντής, 01 SOLUTIONS HELLAS
 • Στέφανος Λιτσαρδόπουλος, Sales Executive, OTS Α.Ε

*Οργανωτική Επιτροπή:
Δημήτρης Κωνσταντέλλος, Σύμβουλος Πολιτικής & Επικοινωνίας, Οργανωτική Επιτροπή Digital Government Conference

Key Issues

Το συνέδριο θα αποτελέσει την πιο δυναμική συνάντηση του χώρου της Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT) με τους διαμορφωτές πολιτικής και τα ανώτερα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που υλοποιούν έργα εκμοντερνισμού της δημόσιας διοίκησης με την εισαγωγή ψηφιακής τεχνολογίας.

Οι συμμετέχοντες θα:

 • ενημερωθούν για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά (digital single market), τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της ΕΕ και τα οφέλη των επιχειρήσεων και των πολιτών
 • ακούσουν τις κυβερνητικές προτεραιότητες, το νέο σχεδιασμό και την υφιστάμενη πορεία εκτέλεσης έργων ICT ανά κυβερνητικό τομέα καθώς και για την πολιτική προσέγγιση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στον τομέα αυτό
 • παρακολουθήσουν τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας
 • συζητήσουν τόσο με τα μέλη της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όσο και με τα στελέχη των αρμόδιων Υπουργείων και φορέων του Δημοσίου Τομέα για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της ψηφιακής αλλαγής

Ομιλητές

Barbara Ubaldi H Β. Ubaldi ηγείται του Digital Government Project στον ΟΟΣΑ, προωθώντας της δομικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση των κρατών. Θα παρουσιάσει στρατηγικές και καλές πρακτικές όπως προκύπτουν από την οριζόντια εμπειρία της σε έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού των εξής χωρών : Δανία, Ιταλία, Μεξικό, Εσθονία, Φινλανδία, Ισπανία, και Γαλλία.
Wendy Carrara Η W. Carrara ηγείται του φιλόδοξου έργου “European Data Portal” για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ διαθέτει ειδική γνώση στα πεδία : Open Data, Open Innovation, Smart Regulation, Digital Single Market, Digital Entrepreneurship.
Νίκος Παππάς Γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καισαριανή. Σπούδασε στη Σκωτία όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές σπουδές και το διδακτορικό του στα Οικονομικά της Κοινωνικής Ασφάλισης (Πανεπιστήμιο Στράθκλαϊντ της Γλασκώβης).
Χριστόφορος Βερναρδάκης O Χρ.Βερναρδάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ στο αντικείμενο «Πολιτική Ανάλυση: Κόμματα και Πολιτική Συμπεριφορά». Συμμετέχει στην Επιστημονική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στο Κράτος, το Πολιτικό Σύστημα και το Σύνταγμα, συντονίζοντας την ειδική υπό-επιτροπή για το Πολιτικό Σύστημα.
Ιωάννης Ταφύλλης Γιάννης Ταφύλλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δεσκάτη. Φοίτησε στο Τμήμα Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων και απέκτησε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών (MSc, PgDip) στην επιστήμη των υπολογιστών από το πανεπιστήμιο του Essex της Αγγλίας με εξειδίκευση στην ανάλυση και σχεδίαση πληροφοριακών συστημάτων υψηλών απαιτήσεων.
Γιάννης Γ. Μπασκόζος Ο Γιάννης Μπασκόζος διετέλεσε: αντιπρόεδρος και προεδρεύων στην επιστημονική και επαγγελματική ένωση των ενδοκρινολόγων, Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, , Α’ Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ενώ από την 17/2/15 είναι Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας.
Γιάννης Παντής Ο Γιάννης Παντής, είναι καθηγητής του τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε 82 συνέδρια, 46 διεθνή και 36 ελληνικά, παρουσιάζοντας συνολικά 156 εργασίες (71 σε διεθνή και 85 σε ελληνικά συνέδρια). Έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις και έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια.
Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου Η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1967 και είναι οικονομολόγος και Νομικός. Κατέχει Bachelor of Arts στα Οικονομικά από το Bryn Mawr College, Πολιτεία Πενσυλβάνιας, ΗΠΑ, Doctor of Law-Νομικά με ειδικότητα στις Διεθνείς Νομικές Σχέσεις (specialization in International Legal Affairs) από το Cornell University, (Πολιτεία Νέας Υόρκης, ΗΠΑ), ενώ έλαβε εξειδίκευση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα: London School of Economics, Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και Institut d’ Etudes Francais d’ Avignon. Μιλά άπταιστα την Αγγλική, την Γαλλική και την Ισπανική γλώσσα.
Βασίλης Τσομπανίδης Ο Βασίλης Τσομπανίδης έχει σπουδάσει Μαθηματικά και Πληροφορική στο Imperial του Λονδίνου με μεταπτυχιακά από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCSB), όπου εκπόνησε και το διδακτορικό του στη Φιλοσοφία του Νου.
Κώστας Μπακογιάννης Ο Κώστας Μπακογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Στον ιδιωτικό τομέα έχει εργαστεί ως σύμβουλός επιχειρήσεων στην Boston Consulting Group. Υπήρξε εταίρος και διευθυντικό στέλεχος σε ιδιωτική εταιρία Επενδυτικών Σχέσεων και Εταιρικής Επικοινωνίας στην Αθήνα όπου και εργαζόταν ως Υπεύθυνος Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης.
Δημήτρης Παπαστεργίου Ο Δημήτρης Παπαστεργίου γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1973. Κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων ασχολήθηκε με τα μαθητικά συμβούλια. Συμμετείχε ενεργά στην επιτροπή διεκδίκησης του ΤΕΦΑΑ καθώς και σε άλλες μαθητικές κινητοποιήσεις.
Αναστάσιος Τζήκας Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1958 και αποφοίτησε από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Είναι Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας και του Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας “Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε.”.
Γιώργος Ναθαναήλ Ο Γιώργος Ναθαναήλ είναι Διευθυντής του Τομέα Βιομηχανίας, Υποδομών και Νέας Οικονομίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, είναι δε στο Σύνδεσμο από το 2011. Ο κ. Ναθαναήλ έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ, στα πανεπιστήμια Yale (BSc, Engineering) και New York University (MBA, Computer Applications & Information Systems), και είναι υπότροφος του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Πρόδρομος Τσιαβός Prodromos is the Head of Digital Development at the Onassis Cultural Centre and a Senior Research Fellow at The Media Institute at University College London (UCL)/ BBC. Prodromos has worked for the National Hellenic Research Foundation (National Documentation Centre), the European Commission, Oxford and Oslo Universities, the Athens University of Economics and Business and the London School of Economics and Political Science (LSE).
Γιώτα Παπαρίδου Η Γιώτα Παπαρίδου γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1960 στην Κωνσταντινούπολη και είναι έγγαμος. Σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατέχοντας B.Sc. στην Πληροφορική και Οικονομικές επιστήμες και Μ.Sc. στα εφαρμοσμένα μα­θηματικά.
Πάνος Ζαμάνης Ο Πάνος Ζαμάνης είναι Πρόεδρος του «Orange Grove» της θερμοκοιτίδα που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία της Ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα και συνιδρυτής-Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων.
Μιχάλης Βαφόπουλος Ο Μιχάλης Βαφόπουλος (vafopoulos.org) είναι ερευνητής στο εργαστήριο Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος» και υπεύθυνος του Open Data Institute στην Αθήνα.
Αθανασία Ρουτζούνη Η κα Ρουτζούνη ασχολείται με τη διαμόρφωση και υλοποίηση πολιτικών ψηφιακής διακυβέρνησης με έμφαση στην προώθηση της καινοτομίας και των ανοικτών-συνεργατικών μοντέλων διοίκησης.
Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης Ο Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης γεννήθηκε το 1959 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στο χώρο του διαδικτύου, των ηλεκτρονικών εκδόσεων και του ψηφιακού περιεχομένου συμμετέχοντας ως ιδρυτής και βασικός μέτοχος από το 1985.
Χαράλαμπος Σάμιος Ο Χαράλαμπος Σάμιος, Γενικός Διευθυντής της 01 Solutions Hellas, ειδικεύεται στην διοίκηση σύνθετων έργων πληροφορικής, στην σχεδίαση και προώθηση καινοτόμων λύσεων μηχανογράφησης και τεχνολογικής αναβάθμισης με έμφαση στα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα και την διαμόρφωση βέλτιστων μεθόδων αξιοποίησης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
Στέφανος Λιτσαρδόπουλος O κος Λιτσαρδόπουλος Στέφανος είναι πτυχιούχος Πληροφορικής με μεταπτυχιακό στα Συστήματα Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων από το Πανεπιστήμιο του UMIST στο Manchester.
Οργανωτική Επιτροπή Δημήτρης Κωνσταντέλλος Ο Δημήτρης Κωνσταντέλλος συνέβαλε στον σχεδιασμό πολιτικής και στρατηγικής επικοινωνίας (policy & communications strategy) ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, υλοποιώντας ολοκληρωμένα προγράμματα επικοινωνίας και συνεργασίας εταίρων (stakeholder engagement), συνεργαζόμενος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ευρωπαϊκές ενώσεις επιχειρήσεων.
 • ΧΟΡΗΓΟΙ
OTS
 • ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
 • ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
 • COMMUNICATION CONSULTANTS
 • ΧΟΡΗΓΟΣ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ
 • CONFERENCE EXPERIENCE SPONSOR